Maten som håller dig frisk.

 

 

Kom bara ihåg att kurerna inte ska ersätta ett läkarbesök

  

 Bananer.

 Bananer innehåller magnesium som är nödvändigt

för många funktioner i kroppen.

 2 bananer om dagen gör att du sover bättre,

 får högre tröskel mot stress och virusinfektioner

 och blodtrycket sänks. Bananer är också bra

 mot orolig mage och muskelkramper.

 

 Blåbär och Tranbär.

 Innehåller ämnen som

 förhindrar att bakterier fastnar i urinvägar och i blåsan.

 Juicen eller bären måste vara osötade,

 sockret är rena godiset för bakterier.

 

Benskörhet.

Är numera en folksjukdom.

Den som är i riskzonen måste se till att

 inte bara äta kalkhaltig mat,

utan också att kroppen kan ta upp det.

 Alla mjölkprodukter är bra, speciellt yoghurt,

mörkt gröna grönsaker, sojaprodukter utom sojasås,

 äpplen, päron, aprikoser, ananas, sardiner

 och fet fisk, allt bidrar till att bygga upp skelettet.

 

Chilipeppar.

Rensar inte bara luftvägarna.

När den heta kryddan träffar nerverna i munnen

 börjar kroppen tillverka lugnande endorfiner.

 

Choklad.

Innehåller fenyletylamin som höjer halten av

 det lugnande ämnet tryptofan i hjärnan.

 

Citrusfrukter, kiwi, sv.vinbär o nypon.

 Innehåller mycket C- vitamin.

 Forskning visar att bara en lätt

brist av C- vitamin ger symtom som irritation,

depression och trötthet. Brist på C-vitamin gör

 att vi inte kan ta upp järnet i maten ordentligt.

Limoner, ett ämne som finns i alla citrusfrukter

 ger också skydd mot cancer.

 

Cantaloupemelon.

Är mycket rik på A-vitamin,

 ett cancerskyddande vitamin.

 

Fullkornsprodukter.

Har en avslappnande effekt

 då de innehåller ämnen som hjälper

aminosyran trypofan att nå hjärnan.

Havre:Sänker halten av det farliga kolesterolet

 och minskar risk för hjärtinfarkt.

 Gott om fibrer som motverkar förstoppning.

Råg: Sänker förhöjda blodfetter

och minskar därmed risken för hjärtinfarkt.

 Rik på fytoöstrogener som förebygger

 cancer i tjocktarm, bröst och prostata.

 

 

Fet fisk  Lax.

Omega-3- fettet är en naturlig blodförtunnande,

 kärlvidgande medicin som motverkar

 hjärt o kärlsjukdomar,

 sänker såväl blodtryck som blodfetter

och minskar det skadliga LDL-kolesterolet.

Lindrar också vid reumatiska sjukdomar,

 atopiska eksem, psoriasis

 och inflammatoriska tarmsjukdomar.

 balanserar blodtrycket,

skyddar mot stroke och gör att

 ledgångsreumatiker får mjukare leder och mindre värk.

 

Fil.

I alla former är nyttigt, men bäst är Onaka,

Hälsofil, Bra Fil, Dofilus, Bifilus och A-fil.

Alla hämmar bildandet av farliga bakterier

 i mag o tarmkanalen och skyddar mot

 ”sommarsjuka” och ”turistmage”.

 Dofilus minskar också antalet cancerogena ämnen.

 

Glutamat.

Som finns i Kinesiskt örtsalt och som många får huvudvärk av,

 har en stärkande effekt på hjärtat.

 Vid Linköpings universitetssjukhus ger forskare det

 tillsammans med insulin till hjärtpatienter efter operationer.

 

Kronärtskocka

Förbättrar matsmältningen,

sänker blodfett och blodtryck

samt minskar blodplättarnas förmåga

 att klumpa ihop sig vilket minskar

 risken för blodpropp

 

Kål.

Av alla slag är bland det nyttigaste man kan äta. Broccoli,

 Brysselkål, Vitkål, och blomkål

innehåller ämnet indol-3-carbinol,

som gör att kroppen bildar en ofarligare

 form av östrogen vilket minskar risken för bröstcancer.

 I broccoli finns också sulforan,

 som omvandlar cancerogena ämnen till ofarliga substanser.

 Motverkar särskilt cancer i lungor,

 magsäck, grovtarm och ändtarm.

 

Kiwi.

Innehåller en vattenlöslig form av fibrer

 och en enda liten frukt har mer fibrer än en skiva knäckebröd!

 Det är en form av fibrer som är speciellt

 hjärtskyddande och hjälper också till att

 balansera blodsockret, extra viktigt för diabetiker.

 

Kli.

I alla former sänker kolestrolhalten

och skyddar mot tjocktarmscancer.

 

Lök.

 Gul och röd, är rik på organiska svavelföreningar

 som är ett skydd mot magcancer.

 

Mandel.

 Söt och pistagemandel och hasselnötter,

 är rika på tanniner,

 också det ett cancerskyddande ämne.

 

Olja.

 Är ett fett som faktiskt kan sänka halten av farligt kolestrol,

 LDL, och höja det goda, HDL. Motverkar åderförkalkning

 och hjärtinfarkt

 Men då ska det vara enkelomättade oljor, oliv eller rapsolja.

 

Paranötter, skaldjur och Keso.

 Är bra selenkällor.

 Brist på selen som är vanligt i Sverige,

 ger symtom som ångest, depression och trötthet.

Försök visar att en enda paranöt,

 som innehåller 200 mikrogram selen (dagsbehovet)

 gör människor med brist mer energiska och harmoniska.

 

Sojaprodukter.

 Sojabönor, sojaprotein, sojamjölk, tofu och miso,

hör till det cancerforskningen intresserar sig för mest just nu.

 I sojaprodukter finns ämnet genistein,

som motverkar bildandet av tumörer.

 Det omvandlar också cancerceller till friska celler.

Sojaprodukter sänker även östrogenhalten

 och minskar risken för bröstcancer.

Soja med sina fytoöstrogener ett av världens

 mest hälsosamma livsmedel.

 Skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar,

minskar risk för benskörhet, cancer,

 åderförkalkning och klimakteriebesvär

sänker halten av farligt kolestrol

och lindrar också klimakteriebesvär.

 Sojasås har inte de här hälsofrämjande effekterna,

salthalten är för hög.

 

Tomater.

Rik på lycopen (framförallt i tomatjuice,

 tomatsås och ketchup)

som minskar risken för prostatacancer

 och magsäckscancer

 samt skyddar mot hjärt o kärlsjukdomar.

Hindrar att cancerframkallande

 nitrosaminer bildas i magen.

Speciellt viktigt om man ofta äter

 stekt, grillat och rökt kött.

 

Te.

 Speciellt grönt te, har många nyttiga egenskaper.

Är rika på flavonoider

 som skyddar blodkärl och hjärta.

Det sägs minska risken för cancer

 och blodpropp,

 sänka blodtryck och blodsocker,

 motverka virusinfektioner,

 tandköttssjukdomar, karies och dålig andedräkt.

 

Vatten.

 Eller snarare brist på vätska, kan ge flera symtom.

 När kroppen är uttorkad minskar blodflödet

till kroppens alla organ, man blir trött och kraftlös.

Huvudvärk är ett annat symtom.

Det räcker oftast med att dricka när man känner sig törstig,

 bäst är att dricka ett glas vatten med jämna mellanrum.

 

Vin.

 Har en uttunnande effekt på blodet

och minskar risken för blodpropp.

 Bäst är tanninrika rödviner.

Ett till två glas om dagen räcker,

 mer gör att kroppen tar upp vitaminer sämre.

 

Vitlök.

 Har varit känt för sina hälsobefrämjande egenskaper

  i tusentals år. De organiska svavelföreningarna

 sänker blodtrycket, motverkar blodpropp,

 bekämpar virus och bakterier,

 har en avgiftande effekt och hjälper till att bekämpa cancer.

 

Äpplen, apelsiner, grapefrukt och bönor.

 Innehåller pektin som sänker

 halten av den farliga sortens kolestrol.

 

Källa: Eva Åström Året Runtnr 38 1996