


Anna-Stinas Lingonrutor.
4½ dl vetemjöl
1½ dl. socker
3 tsk bakpulver
150 gr smör el. margarin
1 ägg
2 dl (lingonsylt el. rabarber)
---------
Strössel: 1½ dl. havregryn, 1 dl socker
1 tsk vaniljsocker, 50 gr margarin
----------
Blanda mjöl, socker och bakpulver i en bunke.
Finfördela smöret i blandningen med hjälp
av fingrarna, vispa ägget lätt och tillsätt det.
Tryck ut degen i en liten långpanna 20 x 30cm.
Fördela sylten eller rabarbern över degen.
Blanda havregryn, socker, vaniljsocker i en liten bunke.
Smält smöret och häll det i strösselblandningen,
rör om ordentligt. Strö massan över sylten i formen.
Grädda i c:a 15 min. 200ە

Farmor Gerdas
Husförhörskaka.
6
ägg
375 gr mjöl
500 gr. socker
120 gr smör
citronrasp
Äggulorna och sockret röres
till skum.
Blandas med mjöl, citronrasp och smör,
sist med de till skum slagna hvitorna.
Gräddas i smörform ¾ timme.
Serveras med sylt.

Mormor Josefinas
Norrlandsbröd.
½ skålpund smör ( 1 skålpund=
425 gr.)
½ skålpund socker
1 lod bittermandel
1 msk, Sirap
1 msk, kanel
2 tsk hjorthornsalt upplöst i äggula
vetemjöl.
Äkta
Radiotårta.
STOCKHOLM MOTALA
Från Sveriges Radios
ungdom.
Vispa 2 ägg och 1 kaffekopp
socker.
Blanda i 3 msk kakao och 250 gr kokosfett. (smält)
Varva i en avlång bakform med Mariekex.
Låt stå kallt. Skär i skivor.

Kajsas Fruktkaka
Braspanna
Mördeg:
300 gr marg.
6 msk socker
6,75 dl vetemjöl
Mandariner o Russin el. annan
frukt,
lägges
på den mördegsklädda braspannan.
Häll över:
Sockerkakssmet:
250 gr margarin (smält)
4 ägg
1,5 dl. skr
1,5 dl mjöl
½ tsk bakpulver.
Och grädda allt samtidigt i
ugn 175° ca: 30 min.

Mamma Gretas våfflor.
½ liter mjöl,
½ liter mjölk,
4 ägg,
125 gr. smält marg.
1 tsk bakpulver, salt, ev. socker.

Cinnas Jordgubbspaj.
Blanda
2 ¼ dl. socker,
2 ¼ dl. vetemjöl
och 1 tsk. bakpulver.
Tillsätt 1 ägg och därefter 100 gr. smält smör.
Blanda jordgubbar och potatismjöl ( 1 msk) i en pajform
och strö blandningen över. 175-200° ca: 30 min.

Sverigekaka.
3 ägg o 3 dl skr. Vispas.
Tillsätt 1 dl kokande vatten,
3 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver.
175° ca:40 min.
Dela kakan i två delar och
lägg med snittytan upp.
Koka upp kraftigt i 2 min.
150 gr marg.1½ dl mjölk.
Tillsätt 4 msk vaniljskr.
Häll över bottnarna. Lägg ihop
när de dragit färdigt.
Sikta florsocker över. Godast
dagen efter.


Rindökaka.
Vispa 3 ägg,
2 dl socker,
Blanda i 2 dl vetemjöl,
1 tsk bakpulver,
Skala o klyfta äpplena o peta
ner i kakan.
Grädda i 175° i c:a 10 min
Ta ut kakan och ha på skivat
smör, pärlsocker, mandel, kanel .
Grädda färdigt

Rodes Chokladkaka.
1 dl. smält smör
2 dl socker
2 ägg
1 dl. gräddmjölk
1 msk. Cacao
2½ dl vetemjöl
2½ tsk. bakpulver
Vispa ägg och socker poröst
och blanda i det övriga.
Grädda i 175°
Garnering:
1½msk. smör,
1½ dl. socker,
1½ dl. mjölk,
1½ msk vaniljsocker.
Kokas 3-4 minuter, slås över
kakan och låt dra in.


|