texten kommer här Title of Your Page

 

 

 

 

vvvvvvv

Inlagd svamp.
 

4 liter färsk svamp

1 liter inläggningsättika

1 liter socker

1,5- 2 msk kanel

1 tsk. nejlikor

1 krm nymald vitpeppar

0,5 msk gula senapsfrö

2-3 rödlökar

1 bit pepparrot i strimlor

 

Koka ner svampen i eget spad.

Koka allt utom svampen tills det reducerats och blivit lite tjockt.

Häll i svampen, koka upp och häll het, direkt på burkar.

Ställ burkarna uppochned att kallna till dagen efter.

 

 

vvvvvvv

 

Östgötagurka.

"Knappt 1 kvarter salt, 1 kanna vatten, dill,
brunbärsblad, pepparrot och svartvinbärsblad.
Gurkorna blir färdiga på 5 - 6 dagar".

 

I ett ännu äldre gurkrecept från Olivehult i Kristbergs socken,
upptecknat på 1700-talet, anges att även eklöv skall finnas
med i inläggningen, antagligen på grund av dess
konserverande egenskaper.

 

Den vita saltgurkan har en alldeles speciell bakgrund:
Nordost om Linköping odlades redan på 1890-talet en
typ av druvgurka som var annorlunda. Den var slät,
knubbig och vit och ansågs vida överträffa
västeråsgurkan i kvalitet på grund av att den senare
var både knottrig och dessutom skör i skalet.
Ursprunget till den vita gurkan är okänt. 
Saltlagen till den snabbsaltade Östgöta-gurkan
tillreddes på så vis att ett
*kvarter salt tillsattes en *kanna vatten. Lagen skall
vara så salt att ett ägg flyter, sa man. De uppstickande
delen av ägget fick inte vara större än en 25-örings
eller möjligen en 2-örings yta.

Förutom gurkor la man dillkronor i lagen, blad av
svarta vinbär och stundom även körsbärs-löv.
En tyngd skulle hålla gurkorna under lagen.


 

*1 Kvarter = 4 ort, jungfrur = 32,72 cl

*1 kanna = 2,617 liter


vvvvvvv

 

Veckosallad.
 

1 kg vitkål

1 kg morötter

1 röd paprika

1 grön paprika

1 purjolök

 

Dressing:

1 dl äppelcidervinäger

1 dl olja

1 tsk salt

½ dl socker

1 tsk örtkrydda, peppar eller salladskrydda

 

1.Ansa vitkålen och skala morötterna.
 Kärna ur paprikorna, ansa o skölj purjolöken.

2. Finstrimla alltsamman, t.ex.
med skärskivan till matberedaren.

3. Koka upp alla ingredienser, till dressingen.
Häll den het  eller avsvalnad över salladen. Rör om.

4. Förvara salladen i en stor burk med tättslutande locki kylen.
ca: ett dygn före servering.

Hållbarheten är 1-2 veckor i kylen.

 

 

 

vvvvvvv
 

Hemblandat Bregott

 

½ kg mjukt smör köres i mixer tillsammans med 2 dl raps, solros el. majsolja

häll sist ner 1 dl vatten och mixa alltsammans (smaksätt ev. med salt)

 

 

 

vvvvvvv

 

ååååååååååååååååååååååååååååååååååååååå

Nedanstående tre recept sägs härröra från rester i  keramikkrukor,
som hittades vid en utgrävning från medeltiden.
 

 Medeltidskrydda.

 

8 delar peppar ( svart, vit, krydd.)

8delar ingefära

2 delar nejlika

2 delar muskot

2 delar kanel.

Stöt och blanda med salt

 

 

vvvvvvv

 

 Kryddblandning till Kyckling.

 

Salt, anis, kanel, ingefära

Peppar, kardemumma, citron.

 

 vvvvvvv

 

  Improviserad medeltida Äggsallad.

 

Koka en lag av:

Vitt vin, finhackad gul lök, grädde, salt, saffran,

Salvia, senap, timjan.

Häll lagen direkt över kokta hackade ägg.

Låt kallna och tillsätt fint skuren gräslök.

 

vvvvvvv

 

åååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååå

 

 Krigssmör.

Recept från 1917.

 

1 liter söt mjölk

2 msk. Salt.

200 gr vetemjöl

¾ hg smör

 

Av mjölet och hälften av mjölken göres en redning.

Resten av mjölken kokas upp, varefter redningen och saltet nedröres.

Får koka omkring 10 min. Gröten hälles upp att kallna.

 För att skinn ej skall bildas bredes något av mjölken på  den varma gröten.

 När den blivit riktigt kall iröres smöret och blandningen ställes svalt.

 Lämpligast är att endast göra halva satsen i taget,

emedan hållbarheten ej är stor, manar receptet.

 

 

vvvvvvv

 

Ölsupa från 1909.

 

Koka upp största delen av 1½ liter mjölk.

Gör sedan en avredning  av 2 matskedar vetemjöl

med resten av mjölken och vispa i den när mjölken kokar.

Låt vällingen koka i 10-15 minuter.

Koka upp ½ liter svagdricka med 1 matsked sirap, ½ matsked socker

och 2 små kardemummor.

Vispa i det i vällingen och lyft av den från  elden.

Vispa ölsupan väl och servera den fradgande.

 

 

vvvvvvv

 

Ringblomsris
 4 pers

Hacka en stor lök och stek den.
Tillsätt 2 msk torkade ringblomsblad - stötta.
Låt 3 dl vatten koka upp med detta och häll i buljongpulver
så att det blir ett starkt buljongextrakt.
Häll i 450 gram ris, och fyll på med vatten så det ser ut
att vara en tredjedel vatten och två tredjedelar ris.
Låt koka upp utan lock. Vira in locket i en handduk och lägg
locket upp och ner med en tyngd ovanpå kastrullen
så att handduken tar åt sig ångan.
Låt stå ifred en halvtimme.
Lyft absolut inte på locket innan tiden är ute.
Sen är det klart att servera det guldgula riset.

 

vvvvvvv