texten kommer här Title of Your Page

 

 

uuuuu  

Sockerdricka från 1903.

Blanda 10½ liter vatten  med  425 gr socker ( drygt)

1 matsked jäst, 2 halvbuteljer bajerskt öl och en liten del citronsyra.

Blanda allt väl och rör tills sockret smält.

Låt sedan stå till följande dag, då drickan buteljeras, korkas och hartsas.

Drickan är färdig efter 8 dagar.

Förvara i jordkällaren.

uuuuu 

 

 

 Rosendricka.

 

Lägg 3 liter rosenblad i en hink och blanda i 3-4 skivade citroner.

Tag inte med det vita på citronerna.

Tillsätt 1½ liter strösocker och 50 gr citronsyra och häll sedan över
2 liter kokande vatten.Rör om ordentligt. Ställ hinken kallt i några
dagar i jordkällare och sila sedan upp drickan.

Tillsätt bensoat som konserveringsmedel.

Häll upp drickan på väl rengjorda flaskor och förslut väl.

Förvaras på sval och mörk plats.

Drickan smakar och doftar som rosor, en härlig och ovanlig dryck.

Vid servering skall rosendrickan spädas med fyra femtedelar vatten och is.

Drickes kall.

 

uuuuu 

 

 

Björklövssaft

 

3 liter späda björkblad

3 citroner

50g citronsyra

2 l vatten
1,5 dl socker

 

Bladen rensas och sköljs, läggs i en skål tillsammans med skivade citroner,
 citronsyra och socker. Koka upp vattnet och häll det hett över
blad- och sockerblandningen. Låt lagen kallna.
Rör då och då, så sockret löser sig.
Häll saften genom en silduk och krama ur. Häll saften på kalla flaskor.
 Fyll ända upp och tillslut genast.

Om man gör saften ute i skogen, för att få ett smakprov,
behövs inte citronsyra.
Man behöver inte heller sila saften utan kan ösa upp
lite i en mugg och späda med vatten till lagom smak.

uuuuu 
 

Rosenmarmelad


2 liter rosenblad kokas upp tillsammans med 2 liter vatten.
Tillsätt 2 liter socker och det rivna skalet samt saften av 2 citroner.
Låt kärnorna koka med i en påse av gasbinda.
(Kärnor är bra att spara från apelsiner och citroner,
de innehåller pektin så man slipper använda Certo!)
Om marmeladen är för lös kan man tillsätta Certo.
Koka tills marmeladen är tjock.
Marmeladen kan eventuellt spetsas med cointreau.
Ät marmeladen på rostat bröd eller nygräddade scones. 


uuuuu 

Ringblomsdryck

1 näve färska ringblomsblad, 3-4 citronskivor,
1 liter vatten. Mixa alltihop.
Sila och servera ev med lite honung,
svart vinbärssaft eller dylikt som smaksättning.
 

uuuuu 
 


Maries  Svartvinbärsdrink.

Så här gjorde jag.

1 liter sprit.

2-3 st koncentrerade (light) 

Bobkoncentrat av

svartvinbär/ druvor/päron.

5 dl. kokt  vanligt bryggt te.

2 dl socker.

Blanda allt och frys.

Ta direkt ur frysen och bottna ett drinkglas.

Späd med Zingo.

 

Eller: 1 liter sprit.

5-6 dl. juicekoncentrat.

( ex. apelsin, fläder, sv.vinbär)

5 dl. kokt vanligt bryggt te.

2 dl. socker.

Blanda allt i en burk och frys.

Fyll glaset till 1/3 med det frysta och fyll upp 

resten av glaset med passande kolsyrad läsk.

 

 uuuuu 

 

Kahlua dream.

1/3 Kahlua kaffelikör

2/3 starkt kaffe

vispgrädde

Kakao el. nescafé

 

Gör så här:

Brygg starkt kaffe.

Värm kaffe och likör tillsammans.

Häll upp i små muggar eller moccakoppar

och spritsa en klick grädde på varje.

Pudra över kakao el. nescafé.

Servera omedelbart.

 

 uuuuu 

 

Het Romvärmare.

1 pers.

4 cl. mörk rom

saft av en halv citron

1 bit kanel

1 tsk. Honung

Pressa citronen, blanda allt och värm försiktigt.

Häll upp drycken rykande varm i glas

och garnera med en kanelstång och en citronskiva.

Kan ev. spädas med lite hett vatten.

 

 uuuuu 

 

 Fläderblomsdrink.

8 dl. fläderblomssaft

2 dl. vodka

1 citron i skivor

isbitar

Blanda saft och vodka,

lägg i citron och isbitar.

Servera. ( 6-8 port)

uuuuu 

 

Vit Glögg.

75 cl. halvtorrt vitt vin

1 dl farinsocker

1 tsk hel kardemumma

1 bit ingefära

12 hela kryddnejlikor

2 dl okryddat brännvin

 

Gör så här:

Hetta upp vin och kryddor.Låt stå övertäckt

i några timmar för att mogna.

Sila bort kryddorna och tillsätt brännvin

Hetta upp glöggen försiktigt, den får ej koka.

Servera med russin och mandel

eller med en annorlunda hackad blandning

som består av skållad mandel,

russin, hasselnötter och valnötter.

 

 uuuuu 

 

 Älskogslikör.

35 cl sprit

skalet och saften från 1 citron

1 dl honung

1 dl socker

5 msk. Koriander

1 kanelstång

1 nypa fänkålsfrön

1 nypa torkad salvia

1 nypa rosmarin

1 nypa  basilika

3 hackade sötmandlar
 

Några lavendelblommor

saffran för kärlek och färg

Låt dra minst en månad, smaka av,

sila och låt stå och vila minst ett halvår.

Häll upp försiktigt så att inte drycken grumlas.

 

 uuuuu 

 

 Rödbetsvin.

5 kg. rödbetor

1 hg. Jäst

4 kg strösocker

2 st franskbrödsskivor

4 hg. russin

Rödbetorna skalas, delas och kokas. Sila därefter.

Lagen ökas därefter till 8 liter.

Jästen bredes på dom två brödbitarna.

Därefter ner med hela i en jäshink. Låt dra i 35 dagar.

Sen är det färdigt att tappa på flaskor.

 

uuuuu 

 Cider.

5 kg äpplen

5 liter kokande vatten

1 tsk askorbinsyra

 

Per liter saft:

3-5 dl socker

25 gr citronsyra

Skölj äpplena och skär varje äpple i fyra delar

med kärnhus och allt.

Lägg dem i en stor bunke - ej aluminiumkärl.

Häll på vattnet. Äpplena ska täckas helt.

Tillsätt askorbinsyran för att äpplena

inte ska mörkna. Låt stå i rumstemperatur,

övertäckt, i 7-8 dagarRör om varje dag.

Det är praktiskt att ha kärlet på diskbänken,

eftersom det kan rinna över när jäsningen

börjat efter 3-4 dagar.

Låt saften självrinna genom silduk

när en vecka gått.

Äpplena är då helt upplösta och mosiga.

Mät saften och häll över i gryta.

Tillsätt sockret och värm bara så mycket att

sockret löser sig.

( den mindre mängden socker ger torr cider)

Rör under tiden. Blanda i citronsyra

Häll över i damejeanne och sätt på vattenlås.

Nu sköter sig cidern själv i ca: 3 veckor medan

andra jäsningen pågår.

Den kan gärna stå på svalare plats under tiden.

Låt cidern mogna fram till jul,

då klarnar den. Tappa upp på flaskor

och undvik grumsetsom sjunkit till botten.

Använd den grumliga cidern till smaksättning

istället för vin.

 uuuuu 

 

Brus och lemonadpulver.

Framställes enklast genom att sockersatsen

och syran fuktas med smakämnet

och behandlas i t.ex. mortel.

Eventuell torkning och rivning göres därefter.
 

Lemonadpulver:

Ananaspulver: 960 g socker, 40 g.

citronsyra, 15 g ananasessens.

 

Apelsin: 925 g socker, 40 g citronsyra,

15 g apelsinessens.

 

Hallon: 960 g socker, 40 g citronsyra,

15 g hallonessens.

 

Jordgubbar: 925 g socker, 40 g citronsyra,

40 g jordgubbsessens.

 

uuuuu 

Bruspulver:


Ananas: 15 g ananasessens löses i 185 g alkohol
och 200 g socker,200 g vinsyra
190 g natriumbikarbonat.


Apelsin: 40 g apelsinessens löses i 185 g alkohol
och 200 g vinsyra,
190 g natriumbikarbonat. Löses som ovan.

   Citron:850 g socker, 1 g citronolja, 45 g vinsyra,

   50 g natriumbikarbonat.

 

   Hallon: 40 g hallonessens, 185 g sprit,

   200 g socker, 200 g vinsyra,

   90 g natriumbikarbonat. Som ovan.

   Citronessens: 25 citroner och en apelsin

   skalas tunt (ej det vita på skalet)

   och de finskurna skalen utdrages 6 timmar i

   1,5 liter sprit,

   lösningen filtreras och 7,5 liter vatten tillsättes.

   0,1 g vanillin tillsättes.

   Vätskan omskakas då och då under 3-5 dagar

   och får sedan sätta sig,

   Filtreras.

 uuuuu 
 

Lemonadsaft:

2 kg hallonsaft blandas med 0,25 kg körsbärssaft.

Tillsätt citronsyra 25-75 g tills saften smakar  något syrligt,

 
 uuuuu

 

              Selma Lagerlöfs Mårbacka.

 

Mårbackaglögg.

Alkoholfri, men kan spetsas med ren sprit.

Påminner i smaken om den ryska drycken Kvass.

 

3 flaskor (33cl) gammaldags svagdricka

2 tsk torrjäst

4 dl. socker

1-1,5 dl russin

c:a 20 hela nejlikor

1 tsk. kardemummakärnor

1 liten bit ingefära

1 skivad, rå potatis

 

Gör så här:

Häll svagdrickan i en rostfri kastrull och värm till 37grader.

Lös upp torrjästen i lite av den fingervarma vätskanoch blanda sedan ner den i kastrullen.

Rör ner sockret till det löst sig.

Tillsätt kryddorna och den skivade potatisen. Täck över och ställ kastrullen på ett varmt ställe under natten. (Det bör vara omkring 25 grader där den skall stå, gärna vid kakelugnen)

Sila glöggen och servera het i stora muggar.

 

 uuuuu