

uuuuu
Sockerdricka från 1903.
Blanda 10½ liter vatten
med 425 gr socker ( drygt)
1 matsked jäst, 2
halvbuteljer bajerskt öl och en liten del citronsyra.
Blanda allt väl och rör
tills sockret smält.
Låt sedan stå till
följande dag, då drickan buteljeras, korkas och hartsas.
Drickan är färdig efter 8
dagar.
Förvara i jordkällaren.
uuuuu
Rosendricka.
Lägg 3 liter rosenblad i
en hink och blanda i 3-4 skivade citroner.
Tag inte med det vita på
citronerna.
Tillsätt 1½ liter
strösocker och 50 gr citronsyra och häll sedan över 2 liter kokande vatten.Rör om ordentligt. Ställ
hinken kallt i några dagar i jordkällare och sila sedan upp drickan.
Tillsätt bensoat som
konserveringsmedel.
Häll upp drickan på väl
rengjorda flaskor och förslut väl.
Förvaras på sval och mörk
plats.
Drickan smakar och
doftar som rosor, en härlig och ovanlig dryck.
Vid servering skall
rosendrickan spädas med fyra femtedelar vatten och is.
Drickes kall.
uuuuu
Björklövssaft
3 liter späda björkblad
3 citroner
50g citronsyra
2 l vatten 1,5 dl socker
Bladen rensas och sköljs, läggs
i en skål tillsammans med skivade citroner, citronsyra och socker. Koka upp
vattnet och häll det hett över blad- och sockerblandningen. Låt lagen kallna.
Rör då och då, så sockret löser sig. Häll saften genom en silduk och krama ur.
Häll saften på kalla flaskor. Fyll ända upp och tillslut genast.
Om man gör saften ute i skogen, för
att få ett smakprov, behövs inte citronsyra. Man behöver inte heller sila saften
utan kan ösa upp lite i en mugg och späda med vatten till lagom smak.
uuuuu
Rosenmarmelad
2 liter rosenblad kokas upp tillsammans med 2 liter
vatten. Tillsätt 2 liter socker och det rivna skalet samt saften av 2 citroner.
Låt kärnorna koka med i en påse av gasbinda. (Kärnor är bra att spara från
apelsiner och citroner, de innehåller pektin så man slipper använda Certo!)
Om marmeladen är för lös kan man tillsätta Certo. Koka tills marmeladen är
tjock. Marmeladen kan eventuellt spetsas med cointreau. Ät marmeladen på rostat bröd eller nygräddade scones.
uuuuu
Ringblomsdryck
1 näve färska ringblomsblad, 3-4 citronskivor,
1 liter
vatten.
Mixa alltihop. Sila och servera ev med lite honung, svart vinbärssaft eller dylikt som
smaksättning.
uuuuu
Maries
Svartvinbärsdrink.
Så här gjorde
jag.
1 liter sprit.
2-3 st koncentrerade (light)
Bobkoncentrat av
svartvinbär/
druvor/päron.
5 dl. kokt
vanligt bryggt te.
2 dl socker.
Blanda allt och
frys.
Ta direkt ur
frysen och bottna ett drinkglas.
Späd med Zingo.
Eller:
1 liter sprit.
5-6 dl. juicekoncentrat.
( ex. apelsin, fläder,
sv.vinbär)
5 dl. kokt
vanligt bryggt te.
2 dl. socker.
Blanda allt i en
burk och frys.
Fyll glaset till 1/3 med det
frysta och fyll upp
resten av glaset med
passande kolsyrad läsk.
uuuuu
Kahlua dream.
1/3 Kahlua
kaffelikör
2/3 starkt kaffe
vispgrädde
Kakao el. nescafé
Gör så här:
Brygg starkt kaffe.
Värm kaffe och likör
tillsammans.
Häll upp i små
muggar eller moccakoppar
och spritsa en klick grädde på varje.
Pudra över kakao
el. nescafé.
Servera
omedelbart.
uuuuu
Het Romvärmare.
1 pers.
4 cl. mörk rom
saft av en halv
citron
1 bit kanel
1 tsk. Honung
Pressa citronen,
blanda allt och värm försiktigt.
Häll upp drycken rykande
varm i glas
och garnera med en
kanelstång och en citronskiva.
Kan ev. spädas med lite hett
vatten.
uuuuu
Fläderblomsdrink.
8 dl.
fläderblomssaft
2 dl. vodka
1 citron i skivor
isbitar
Blanda saft och vodka,
lägg i citron och isbitar.
Servera. ( 6-8
port)
uuuuu
Vit Glögg.
75 cl. halvtorrt
vitt vin
1 dl farinsocker
1 tsk hel
kardemumma
1 bit ingefära
12 hela
kryddnejlikor
2 dl okryddat
brännvin
Gör så här:
Hetta upp vin och
kryddor.Låt stå övertäckt
i några timmar för att
mogna.
Sila bort
kryddorna och tillsätt brännvin
Hetta upp glöggen
försiktigt, den får ej koka.
Servera med russin och
mandel
eller med en annorlunda
hackad blandning
som består av
skållad mandel,
russin,
hasselnötter och valnötter.
uuuuu
Älskogslikör.
35 cl sprit
skalet och saften
från 1 citron
1 dl honung
1 dl socker
5 msk. Koriander
1 kanelstång
1 nypa
fänkålsfrön
1 nypa torkad
salvia
1 nypa rosmarin
1 nypa basilika
3 hackade
sötmandlar
Några
lavendelblommor
saffran för kärlek och färg
Låt dra minst en
månad, smaka av,
sila och låt stå
och vila minst ett halvår.
Häll upp
försiktigt så att inte drycken grumlas.
uuuuu
Rödbetsvin.
5 kg. rödbetor
1 hg. Jäst
4 kg strösocker
2 st
franskbrödsskivor
4 hg. russin
Rödbetorna
skalas, delas och kokas. Sila därefter.
Lagen ökas
därefter till 8 liter.
Jästen bredes på
dom två brödbitarna.
Därefter ner med hela i en
jäshink. Låt dra i 35 dagar.
Sen är det färdigt att tappa
på flaskor.
uuuuu
Cider.
5 kg äpplen
5 liter kokande
vatten
1 tsk
askorbinsyra
Per liter saft:
3-5 dl socker
25 gr citronsyra
Skölj äpplena och skär varje
äpple i fyra delar
med kärnhus och allt.
Lägg dem i en stor bunke -
ej aluminiumkärl.
Häll på vattnet. Äpplena ska
täckas helt.
Tillsätt askorbinsyran för
att äpplena
inte ska mörkna. Låt stå i
rumstemperatur,
övertäckt, i 7-8 dagarRör om
varje dag.
Det är praktiskt att ha
kärlet på diskbänken,
eftersom det kan rinna över
när jäsningen
börjat efter 3-4 dagar.
Låt saften självrinna genom
silduk
när en vecka gått.
Äpplena är då helt upplösta
och mosiga.
Mät saften och häll över i
gryta.
Tillsätt sockret och värm
bara så mycket att
sockret löser sig.
( den mindre mängden socker
ger torr cider)
Rör under tiden. Blanda i
citronsyra
Häll över i
damejeanne och sätt på vattenlås.
Nu sköter sig cidern själv i
ca: 3 veckor medan
andra jäsningen pågår.
Den kan gärna stå på svalare
plats under tiden.
Låt cidern mogna fram till
jul,
då klarnar den. Tappa upp på
flaskor
och undvik grumsetsom
sjunkit till botten.
Använd den grumliga cidern
till smaksättning
istället för vin.
uuuuu
Brus och
lemonadpulver.
Framställes enklast genom att sockersatsen
och syran fuktas med smakämnet
och behandlas i
t.ex. mortel.
Eventuell torkning
och rivning göres därefter.
Lemonadpulver:
Ananaspulver:
960 g socker, 40 g.
citronsyra, 15 g
ananasessens.
Apelsin:
925 g socker, 40 g citronsyra,
15 g apelsinessens.
Hallon:
960 g socker, 40 g citronsyra,
15 g hallonessens.
Jordgubbar:
925 g socker, 40 g
citronsyra,
40 g
jordgubbsessens.
uuuuu
Bruspulver:
Ananas:
15 g ananasessens löses i 185 g alkohol
och 200 g socker,200 g vinsyra
190 g
natriumbikarbonat.
Apelsin: 40 g apelsinessens löses i 185 g alkohol
och 200 g vinsyra,
190 g
natriumbikarbonat. Löses som ovan.
Citron:850
g socker, 1 g citronolja, 45 g vinsyra,
50 g natriumbikarbonat.
Hallon:
40 g hallonessens, 185 g sprit,
200 g socker, 200 g vinsyra,
90 g natriumbikarbonat. Som
ovan.
Citronessens:
25
citroner och en apelsin
skalas tunt
(ej det vita på skalet)
och de
finskurna skalen utdrages 6 timmar i
1,5 liter sprit,
lösningen
filtreras och 7,5 liter vatten tillsättes.
0,1 g
vanillin tillsättes.
Vätskan
omskakas då och då under 3-5 dagar
och får
sedan sätta sig,
Filtreras.
uuuuu
Lemonadsaft:
2 kg
hallonsaft blandas med 0,25 kg körsbärssaft.
Tillsätt
citronsyra 25-75 g tills saften smakar något syrligt,
uuuuu

Selma Lagerlöfs Mårbacka.
Mårbackaglögg.
Alkoholfri, men kan spetsas med ren sprit.
Påminner i smaken om den ryska drycken Kvass.
3 flaskor (33cl) gammaldags svagdricka
2 tsk torrjäst
4 dl. socker
1-1,5 dl russin
c:a 20 hela nejlikor
1 tsk. kardemummakärnor
1 liten bit ingefära
1 skivad, rå potatis
Gör så här:
Häll svagdrickan i en rostfri kastrull och värm till
37grader.
Lös upp torrjästen i lite av den fingervarma vätskanoch
blanda sedan ner den i kastrullen.
Rör ner sockret till det löst sig.
Tillsätt kryddorna och den skivade potatisen. Täck över
och ställ kastrullen på ett varmt ställe under natten. (Det bör vara omkring 25
grader där den skall stå, gärna vid kakelugnen)
Sila glöggen och servera het i stora muggar.
uuuuu

|