

Kajsas Gula Senapsdressing.
2,5 dl olja
0,5 dl vitvinsvinäger
2 små klyftor vitlök
1 tsk dijonsenap
½ tsk svart och
roesépeppar
½ tsk salt
en bit morot (c:a 3
cm)
Mixa alltsamman i en
mixer.
Färdigt.

Gröna fisksåsen
4 port.
Serveras varm
till stekt fisk. MIXAS.
250 gr. frysta
ärtor
2 dl. vatten + i
fiskbulj. tärn
1 dl. torrt vitt
vin. el. sherry
1 dl.
cremefraiche
1 kn. hackad
gräslök
Koka, mixa och
red av.

Kalla fisksåsen –
rouille.
4 port.
En fransk kall
sås som är underbart god
till kokt fisk o
fisksoppa.
2,5 dl majonnäs
3 kl. vitlök
1 msk. tomatpuré
1
tsk.cayennepeppar
1 påse saffran
(0,5 gr)
Häll upp
majonnäsen i en skål. Pressa i vitlöken.
Häll i
tomatpurén och smaksätt med cayennepepparn,
saffran salt o
peppar.

Currysås
4 port.
Passar bra till
kyckling, höns, kalkon,
fläskfilé
el. frikadeller.
50 gr smör
1 finhackad gul
lök
2-3 msk. curry
2 msk vetemjöl
5 dl vatten +
bulj , tärn.
½ dl vispgrädde/
cr.fr.
salt o peppar
Fräs den hackade
löken o curryn, pudra över mjölet,
häll i resten och
vispa jämnt.

Vit Grundsås,
bechamelsås.
4
port.
Ett lätt recept
att komma ihåg,
jämna tal: 2+2+4
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl. mjölk.
Smaksättning till
Lasagne: muskot, riven ost.
Grönsaker: ost,
örtkryddor
Fisk: örtkryddor,
senap, pepparrot, purjolök.
Kött: pepparrot.

Grönpepparsås.
4 port.
Servera till:
stekt lövbiff, färsbiffar, fläskkotlett
eller finare
köttbitar som entrecote och filé.
1 msk grönpeppar,
2 msk, konjak el.
vatten,
2 msk smör,
2 msk. vetemjöl,
1 dl. vatten,
½
köttbuljongtärning,
1 tsk fransk
senap,
2 dl. vispgrädde,
salt o peppar.

Swinges Örtsås.
4-6 port.
Koka upp:
½
grönsaksbulj.tärning
1 dl mjölk
Rör i 2 dl.
cremefraiche
1 tsk. pressad
citron
1 msk finhackad
gräslök
1 msk. finhackad
persilja
1-2 tsk. fransk
Dijonsenap
Sjud upp.
Serveras varm
till kyckling eller fisk.
Tillsätt
stenbitsrom i fisksåsen.

Sötsur sås.
4 port.
Den här smakrikt
syrliga såsen passar bra till
stekt
strimlat fläskkött,
kyckling och
kalkon. Servera gärna ananasskivor till.
2 dl.
ananasjuice,
4 msk.
strösocker,
2 msk soja,
2 tsk malen
ingefära,
1 klyfta pressad
vitlök,
2 msk.
citronsaft,
½ röd paprika
(finhackad)
1 msk
redningsmjöl.
salt o peppar.
Blanda allt utom
citronsaft o redningsmjöl i en kastrull,
låt koka upp och
rör tills sockret löst sig.
Blanda
redningsmjölet med citronsaften och vispa i såsen
tills den
tjocknat.Då är det klart. Smaka av med
salt o peppar och
ev. mera socker.


|