
Ostkaka.

8-10 port.
5 liter gammaldags
mjölk
21/4 dl. vetemjöl
1 msk. ostlöpe (apoteket)
1 hg sötmandel
5 ägg
1 dl. socker
2½ dl. vispgrädde
1 msk. vetemjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 250˚
* Värm mjölken till ca 37 ˚. Ta undan
lite mjölk
och vispa i mjölet tills det blir
klimpfritt. Rör ut
detta i resten av mjölken
och slå i ostlöpen. Låt stå
i rumstemperatur
tills mjölken koagulerar (som gelé).
* Skär genom massan med en kniv i
rutmönster tills
den delar sig från vasslan.
Häll upp o durkslag och låt
rinna av ordentligt
"Pressa" ur resterande vassla.
Ostmassan måste vara torr.
* Skålla, skala och mal mandeln. Vispa upp
äggen
och blanda med socker, vispgrädde
och mandel.
* Blanda ostmassan, smeten och 1 msk
vetemjöl.
Häll upp i en smord ugnsfast
2- liters- form.
* Grädda 10 min. Sänk värmen till 200˚ Ta ut
formen och blanda runt smeten, så att den inte
delar sig.Sätt in igen. Baka tills kakan reser
sig i mitten och är
gyllene, ca 1 timme,
Servera med sylt och vispad grädde.
Sommardröm.

Botten:
200 gr mörk blockchoklad
100 gr smör
100 gr hackad mandel
Smält choklad och smör, blanda i den malda
mandeln. Häll blandningen i en form med löstagbar botten.
Fyllning och
garnering:
250 gr jordgubbar (går även med frysta)
300 gr färskost
2 msk fruktsocker el sötningsmedel
4 gelantinblad
½ liter färska skivade jordgubbar
1 lime, strimlat skal, citronmeliss
Mixa gubbarna. Rör
samman socker, färskost
och jordgubbspurén. Låt gelantinbladen ligga
i kallt vatten 5-10 min.Lyft upp och smält försiktigt
i en kastrull med ett par msk. vatten. Rör ner i
jordgubbssmeten och rör om väl. Häll smeten
över chokladbottnen. Låt stå kallt i minst 3 timmar
Garnera och låt dig väl smaka.
Chokladkaka för
diabetiker.
Vispa ihop 4
äggulor med 2 dl sockersättningsmedel,
tillsätt 4 dl mjöl med 1 tsk bakpulver samt 1
chokladkaka 85%
(smält) med 150 g osaltat smör.
Vispa de 4 äggvitorna vitt och pösigt, vänd ned i smeten
och
grädda i smörad form i 225 grader,
20 - 30 minuter beroende på hur kladdig man vill ha den.
Serveras med lättgrädde och frysta osötade hallon eller
jordgubbar.
Chokladen kan bytas ut mot koncentrerad apelsinjuice
(eller ta båda delarna.)

Lingoncake.
En mager variant på cheescake .
Stöt 10 digestivekex av
fullkornsvete dvs. grahamsmjöl
och blanda med 2 msk lättströ
och 4 msk. flytande margarin.
Tryck ut massan till botten i
en låg vid form 20-23 cm./diam.
Riv skalet av en tvättad
apelsin till 1 tsk. rasp och blanda med
2½ dl. mosade lingon. Rör
samman 200 gr mager kesella med
3 dl gräddfil och tillsätt
bärblandningen.
Smält 7 gelantinblad på svag
värme efter blötläggning i kallt vatten.
Häll försiktigt i
gelantinlösningen under omrörning
i smeten och häll blandningen
i formen.
Bred ut jämt, ställ formen
övertäckt i kylen ett par timmar.
Garnera med lingon, Servera.

Sockersnål Kryddkaka.
3
ägg vispas med 1,5 dl socker
Blanda ner 1,5 dl vetemjöl, 1
tsk. Bakpulver,
1 tsk. Kardemumma, 1 tsk. kanel.
Tillsätt 100 gr. Smör.
Grädda i 175°.

Änglakaka light.
2½ dl havregryn
1½ dl mjölk
100 gr smör
1½ dl socker
2 ägg
5 sötmandlar
2 bittermandlar el. bm.olja
¾ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk. bakpulver
Garnering: ev. florsocker
1. Lägg havregrynen i mjölken
2. Rör smör och socker
poröst. Tillsätt äggen
ett i taget under omrörning. Rör
ner havregrynsblandningen.
3. Mal mandeln och blanda med
mjöl, vaniljsocker och bakpulver.
Rör ner det i smeten och häll i
en smord och bröad form,
1 liter. Grädda i 200° 35-40
min.
Lägg ev. en mall på kakan och
sikta florsocker över.

Chokladtårta med hallonkesella.
8 portioner,
3 ägg
1 ½ dl strösocker
¼ dl vetemjöl
¾ dl potatismjöl
2 msk kakaopulver
1 tsk bakpulver
Fyllning
1 dl kesella gourmet
1 dl kesella
1 dl vispad mellangrädde
6 dl frysta hallon
ev. 2 dl frysta röda vinbär eller jordgubbar
Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt i 5 - 6 minuter.
Blanda mjölsorterna, kakao och bakpulver och rör
försiktigt ner i smeten.
Klä en långpanna med bakplåtspapper.
Bred ut smeten och grädda i 225-250 grader ca 5
minuter.
Låt tårtbotten kallna. Dela den försiktigt i tre
avlånga bitar.
Blanda kesella gourmet, kesella och vispad grädde.
Vänd försiktig ner ca hälften av bären. bred massan
över bottnarna.
Lägg ihop dem på ett serveringsfat.
Garnera med bär strax innan det är dags att servera.
210 Kcal, 7,5 g fett per portion = 4,5 points

Plommonpaj
(eller annan fruktpaj.
8 bitar
Botten
2 dl vetemjöl
40 g margarin
3-4 msk vatten
Fyllning
400 g plommon (eller annan frukt, t.ex. äpplen)
1 dl havregryn
2 msk farinsocker
½ - 1 tsk mald kanel
40 g margarin
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Hacka ihop mjöl och margarin till en gryning massa,
tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen tunt i en pajform med löstagbar låg
kant.
Håll degen på plats med remsor av aluminiumfolie så
glider den inte ner.
Förgrädda pajdegen i ugnen tills den börjar få färg,
ca 10 minuter.
Tag bort folieremsorna. Skölj plommonen,
halvera dem och tag ur kärnorna (ta även bort skalet
om så önskas).
Blanda havregryn, farinsocker, kanel och margarin till
en smuldeg.
Lägg plommonhalvorna i pajbotten. Strö över smuldegen.
Grädda i ugnen ytterligare ca 20 minuter.
1 portion = 3 points.
(Om du använder annan frukt som
är 0 points blir det 2 points per portion.

Små
lussebullar
30 st
1 pkt jäst
4 dl ljummen lättmjölk
50 g smält bordsmargarin
150 g kesella 1%
1 g saffran
1 krm salt
2 msk strösocker
3 msk strösötningsmedel
13 dl vetemjöl
1/2 tsk mald kardemumma
60 russin
pensling: 1 ägg
Gör så här:
Lös upp jäst i mjölk, blandad med margarin.
Rör i resten (utom russin + ägg).
Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
Dela degen i 30 bitar och forma till "S".
Tryck in 2 russin i varje bulle.
Låt jäsa igen ca 30 min.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda 7-8 min i 225 grader.
2 points/bulle

Magra
chokladbollar
20 st
75g lättmargarin
1dl canderell
1msk vaniljsocker
Vispa detta vitt.
Blanda ner 3msk kakao -blir starkt (pröva oboy)
ev. 1tsk snabbkaffe pulver
Vispa
2.5dl havregryn
ev. en liten skvätt mjölk
Klart!
0,725 p /styck (med kakao)

Banankaka.
ca: 10 port.
150 g smör
1 dl. strösocker
1½ tsk. vaniljsocker
3 ägg
1 apelsin
4 dl. vetemjöl
1 msk. Kanel
1 msk. Muskotnöt
1 tsk. bakpulver
50 g. valnötter
2 stora bananer
Smörj o bröa en 1½ liters bakform.
Vispa smör o socker, vanilj skr smidigt. Tillsätt ett ägg i
taget.
Riv apelsinen och pressa ur saften, späd med vatten till 1 ¼
dl.
Mosa bananerna och blanda med det övriga.
Häll smeten i formen
Ställ i nedre delen av ugnen ca: 1 tim. 150°


|