Ostkaka.

8-10 port.

5 liter gammaldags mjölk
21/4 dl. vetemjöl
1 msk. ostlöpe (apoteket)
1 hg sötmandel
5 ägg
1 dl. socker
2½ dl. vispgrädde
1 msk. vetemjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på 250
˚
* Värm mjölken till ca 37 ˚. Ta undan
lite mjölk och vispa i mjölet tills det blir
klimpfritt. Rör ut detta i resten av mjölken
och slå i ostlöpen. Låt stå i rumstemperatur
tills mjölken koagulerar (som gelé).
* Skär genom massan med en kniv i
rutmönster tills den delar sig från vasslan.
Häll upp o durkslag och låt rinna av ordentligt
"Pressa" ur resterande vassla.
Ostmassan måste vara torr.
* Skålla, skala och mal mandeln. Vispa upp
äggen och blanda med socker, vispgrädde
och mandel.
* Blanda ostmassan, smeten och 1 msk
vetemjöl. Häll upp i en smord ugnsfast
2- liters- form.
* Grädda 10 min. Sänk värmen till 200˚ Ta ut
formen och blanda runt smeten, så att den inte
delar sig.Sätt in igen. Baka tills kakan reser
sig i mitten och är gyllene, ca 1 timme,
Servera med sylt och vispad grädde.

 

Sommardröm.

Botten:
200 gr mörk blockchoklad
100 gr smör
100 gr hackad mandel
Smält choklad och smör, blanda i den malda
mandeln. Häll blandningen i en form med löstagbar botten.

Fyllning och garnering:
250 gr jordgubbar (går även med frysta)
300 gr färskost
2 msk fruktsocker el sötningsmedel
4 gelantinblad
½ liter färska skivade jordgubbar
1 lime, strimlat skal, citronmeliss

Mixa gubbarna. Rör samman socker, färskost
och jordgubbspurén. Låt gelantinbladen ligga
i kallt vatten 5-10 min.Lyft upp och smält försiktigt
i en kastrull med ett par msk. vatten. Rör ner i
jordgubbssmeten och rör om väl. Häll smeten
över chokladbottnen. Låt stå kallt i minst 3 timmar
Garnera och låt dig väl smaka.
 

 

Chokladkaka för diabetiker.

Vispa ihop 4 äggulor med 2 dl sockersättningsmedel,
tillsätt 4 dl mjöl med 1 tsk bakpulver samt 1 chokladkaka 85%
(smält) med 150 g osaltat smör.
Vispa de 4 äggvitorna vitt och pösigt, vänd ned i smeten och
grädda i smörad form i 225 grader,
20 - 30 minuter beroende på hur kladdig man vill ha den.
Serveras med lättgrädde och frysta osötade hallon eller jordgubbar.
Chokladen kan bytas ut mot koncentrerad apelsinjuice
(eller ta båda delarna.)


Lingoncake.

En mager variant på cheescake .

Stöt 10 digestivekex av fullkornsvete dvs. grahamsmjöl

och blanda med 2 msk lättströ och 4 msk. flytande margarin.

Tryck ut massan till botten i en låg vid form 20-23 cm./diam.

Riv skalet av en tvättad apelsin till 1 tsk. rasp och blanda med

2½ dl. mosade lingon. Rör samman 200 gr mager kesella med

3 dl gräddfil och tillsätt bärblandningen.

Smält 7 gelantinblad på svag värme efter blötläggning i kallt vatten.

Häll försiktigt i gelantinlösningen under omrörning

i smeten och häll blandningen i formen.

Bred ut jämt, ställ formen övertäckt i kylen ett par timmar.

Garnera med lingon, Servera.

 

Sockersnål Kryddkaka.

3 ägg vispas med 1,5 dl socker

Blanda ner 1,5 dl vetemjöl, 1 tsk. Bakpulver,

1 tsk. Kardemumma, 1 tsk. kanel.

Tillsätt 100 gr. Smör.

Grädda  i 175°.

 

Änglakaka light.

2½ dl havregryn

1½ dl mjölk

100 gr smör

1½ dl socker

2 ägg

5 sötmandlar

2 bittermandlar el. bm.olja

¾ dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

2 tsk. bakpulver

 

Garnering: ev. florsocker

1. Lägg havregrynen i mjölken

2. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen

ett i taget under omrörning. Rör ner havregrynsblandningen.

3. Mal mandeln och blanda med mjöl, vaniljsocker och bakpulver.

Rör ner det i smeten och häll i en smord och bröad form,

1 liter. Grädda i 200° 35-40 min.

Lägg ev. en mall på kakan och sikta florsocker över.

 

Chokladtårta med hallonkesella.
8 portioner,


3 ägg
1 ½ dl strösocker
¼ dl vetemjöl
¾ dl potatismjöl
2 msk kakaopulver
1 tsk bakpulver

 

Fyllning
1 dl kesella gourmet
1 dl kesella
1 dl vispad mellangrädde
6 dl frysta hallon
ev. 2 dl frysta röda vinbär eller jordgubbar

Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt i 5 - 6 minuter.

Blanda mjölsorterna, kakao och bakpulver och rör försiktigt ner i smeten.

Klä en långpanna med bakplåtspapper.

Bred ut smeten och grädda i 225-250 grader ca 5 minuter.

Låt tårtbotten kallna. Dela den försiktigt i tre avlånga bitar.

Blanda kesella gourmet, kesella och vispad grädde.

Vänd försiktig ner ca hälften av bären. bred massan över bottnarna.

Lägg ihop dem på ett serveringsfat.

Garnera med bär strax innan det är dags att servera.

 

210 Kcal, 7,5 g fett per portion = 4,5 points

 

 

Plommonpaj (eller annan fruktpaj.

8 bitar

Botten
2 dl vetemjöl
40 g margarin
3-4 msk vatten

 

Fyllning
400 g plommon (eller annan frukt, t.ex. äpplen)
1 dl havregryn
2 msk farinsocker
½ - 1 tsk mald kanel
40 g margarin

 

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Hacka ihop mjöl och margarin till en gryning massa,

tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.

Tryck ut degen tunt i en pajform med löstagbar låg kant.

Håll degen på plats med remsor av aluminiumfolie så glider den inte ner.

Förgrädda pajdegen i ugnen tills den börjar få färg, ca 10 minuter.

Tag bort folieremsorna. Skölj plommonen,

halvera dem och tag ur kärnorna (ta även bort skalet om så önskas).

Blanda havregryn, farinsocker, kanel och margarin till en smuldeg.

Lägg plommonhalvorna i pajbotten. Strö över smuldegen.

Grädda i ugnen ytterligare ca 20 minuter.


1 portion = 3 points.

(Om du använder annan frukt som är 0 points blir det 2 points per portion.
 

 

Små lussebullar

30 st

1 pkt jäst
4 dl ljummen lättmjölk
50 g smält bordsmargarin
150 g kesella 1%
1 g saffran
1 krm salt
2 msk strösocker
3 msk strösötningsmedel
13 dl vetemjöl
1/2 tsk mald kardemumma
60 russin

pensling: 1 ägg

Gör så här:
Lös upp jäst i mjölk, blandad med margarin.
Rör i resten (utom russin + ägg).
Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
Dela degen i 30 bitar och forma till "S".
Tryck in 2 russin i varje bulle.
Låt jäsa igen ca 30 min.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda 7-8 min i 225 grader.

2 points/bulle

Magra chokladbollar

20 st

75g lättmargarin
1dl canderell
1msk vaniljsocker
Vispa detta vitt.

Blanda ner 3msk kakao -blir starkt (pröva oboy)
ev. 1tsk snabbkaffe pulver
Vispa

2.5dl havregryn
ev. en liten skvätt mjölk
Klart!

0,725 p /styck (med kakao)

Banankaka.
ca: 10 port.

150 g smör

1 dl. strösocker

1½ tsk. vaniljsocker

3 ägg

1 apelsin

4 dl. vetemjöl

1 msk. Kanel

1 msk. Muskotnöt

1 tsk. bakpulver

50 g. valnötter

2 stora bananer

Smörj o bröa en 1½ liters bakform.

Vispa smör o socker, vanilj skr smidigt. Tillsätt ett ägg i taget.

Riv apelsinen och pressa ur saften, späd med vatten  till 1 ¼   dl.

Mosa bananerna och blanda med det övriga.

Häll smeten i formen

Ställ i nedre delen av ugnen ca: 1 tim. 150°