Gammaldags Rosengelé.


Sjud äpplen täckta med vatten till gelé.
Tillsätt en handfull blomblad från doftande "bondrosor"
till varje halvliter vatten. Koka upp, sila och lägg
åter i lika mycket rosenblad som får dra ett dygn.
Upprepas några dygn.
Till varje liter saft tillsättes ca: 300 gr. socker.
Koka upp snabbt till prov visar på gelé.
Saft från citroner kan tillsättas.
 Häll het på småburkar,
 sätt på locket och vänd burken uppochned tills det svalnat.
Serveras med fördel till söndagssteken.

Rosenmarmelad.

2 liter rosenblad kokas upp tillsammans med 2 liter vatten.
Tillsätt 2 liter socker och det rivna skalet samt saften av 2 citroner.
Låt kärnorna koka med i en påse av gasbinda.
(Kärnor är bra att spara från apelsiner och citroner,
de innehåller pektin så man slipper använda Certo!)
Om marmeladen är för lös kan man tillsätta Certo.
Koka tills marmeladen är tjock.
Marmeladen kan eventuellt spetsas med cointreau.
Ät marmeladen på rostat bröd eller nygräddade scones. 

Mjölkgelé.
½ liter gräddmjölk
220 gr socker
15 gr gelatin
2 spetsglas vitt vin
samt 2 citroner

Gräddmjölken och sockret kokas i 10 minuter.
Slå upp och tillsätt gelatinet.
Låt svalna under omrörning, tillsätt vinet.
Riv skalen på citronerna och pressa ur saften.
Blanda allt väl och låt stå svalt att stelna.

Punschkulor

100 gr margarin
½ dl vatten
½ dl punsch
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
Garnering:
Strössel eller kokos

Smält margarinet och rör ner övriga ingredienser
 till en jämn smet som sedan läggs svalt att vila i c:a ½ timme.
 Forma till lagom stora kulor som sedan rullas i strössel eller kokos.

Förvara i kyl eller frys.

 

Ris a la Pompadour.
1 hg. grötris kokas väl i mjölk.
Vispa 3 dl. grädde med vanilj och socker.
5 blad gelatin som smälts, tillsättes i den varma gröten.
Låt gröten kallna.
Tillsätt gräddblandningen. Slå i form att stelna.
Serveras med saftsås el. sylt.

Dajmglasstårta.
Botten:
4 äggvitor
2 dl. socker
1½ dl mald mandel

 Glassen:
3 dl vispgrädde
4 gulor
1 dl. socker
2 dubbel-dajm el. 1 påse dajmkulor

1. Vispa äggvitorna till hårt skum
2.Tillsätt socker och den malda mandeln.
3.Grädda i en rund form med avtagbar kant
4.Låt svalna.
5. Vispa grädden hårt.
6. Blanda sedan i äggulorna, sockret och dajmen.
7. Häll smeten i formen över mandelbotten
och ställ i frysen i minst 12 timmar.
8. Låt tina lite före serveringen.

Cheescake.
• 3 ägg
• 3 dl vispgrädde
• ca 1 1/2 dl socker
 (ska egentligen vara 2 dl,
ta lite mer vaniljsocker istället)
• 125 g Philadelphiaost
• ca 1  msk vaniljsocker
• ca 10 digestivekex

 Man behöver 3 bunkar, varav en rätt så stor.
Vispa äggvitorna till skum i bunke nr 1.
Vispa grädden i bunke nr 2.
Vispa äggulor och socker i den stora bunken.
Blanda ner Philadelphiaost och vaniljsocker.
Rör ner vispgrädden och vänd till sist i äggvitorna försiktigt.
Smula kexen och strö hälften i botten på en form med löstagbar kant.
Häll i smeten och strö resten av kexen ovanpå.

Ställ i frysen i minst 4-5 timmar.

Dajm
1 msk vetemjöl
1 tsk kakao
1 msk sirap
1 msk smör
2 msk socker
40 g ljus blockchoklad

Alla ingredienser utom blockchokladen blandas ner i en tjockbottnad kastrull eller
stekpanna och kokas på svag värme i ungefär 4-5 min under omrörning, se till att
värmen inte blir för hög eftersom det lätt bränns vid. Bred sedan ut smeten på ett
smort smörpapper och låt den stelna. Under tiden smälter du blockchokladen och
bred den över den stelnade kolan och låt allt stelna till innan du skär upp dajmen i
2 x 3 cm stora bitar som du virar in i cellofanpapper!

Tryffel

1 ½ dl vispgrädde
100 gr smör
250 gr mörk choklad
2 msk farinsocker
1 msk vailjsocker
1 msk strösocker
1 krm kardemumma

Koka upp vispgrädde och smör i en kastrull.
Bryt chokladen i mindre bitar och tillsätt detta och övriga ingredienser.
Rör om till chokladen har smält. Låt detta kallna i kylskåp
 i en dryg timma för att sedan spritsa ut i knäckformar.
 Förvara svalt. Du kan även sikta över lite kakao alternativt vanlig oboy.  

Moccakola

3 dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
3 dl socker
2 ½ msk snabbkaffe

Blanda allting i en tjockbottnad kastrull och koka tills den håller för kulprovet.
 Kan röra sig om en timma.
 Häll ut på bakplåtspapper och låt massan stelna.
Skär i lagom stora bitar och förvara svalt.