Måttabell:
1 msk= matsked = 3 tsk = 15 ml
1 tsk= tesked = 5 krm = 5 ml 
1 dl= deciliter = 10 cl = 100 ml
1 tekopp = tkp = 2½ dl
1 kkp= kaffekopp = c:a 1,5 dl
1 krm= kryddmått = 1 ml
1 kn.u= knivsudd
 

Tycker du det är svårt att veta när köttet/fisken etc. är färdig?
Köp en digitaltermometer med mätsticka.

  Mät mitt i den tjockaste delen av biten.

 

 Tillagningstemp

Centrumtemperatur

Stekt fisk  

155˚

55-60˚

Kokt fisk

125˚ 

55-60˚

Fiskgratäng

175˚

55-60˚

Fläskkarré

125˚ 

80˚

Fläskkött 

 

68-70˚rosa     80-85˚genomstekt

Rimmad skinka (julskinka)

 

75-77˚

Nöt / Kalv

 

70-75˚

Lamm / Vilt

200˚

62˚ rosa         65-75˚genomstekt

Filé 

 

55˚

Rostbiff 

 

57-62˚

Ryggbiff nöt

 

50- 59˚

Mörkt matbröd / bröd

 

98˚

Ljust matbröd/ bröd 

 

96˚

Marmelad  

 

106˚

 
 


Vit Grundsås, bechamelsås.    
4 port.

Ett lätt recept att komma ihåg, jämna tal: 2+2+4= 4 port
( lätt att ändra t.ex 1+1+2= 2 port)

 Smält 2 matskedar smör
Vispa i 2matskedar vetemjöl
Späd med 4 deciliter  mjölk. och vispa under tiden till
en jämn,slät sås.

Låt sjuda några minuter

Smaksättning till
Lasagne:
muskot, riven ost.
Grönsaker: ost, örtkryddor.
Fisk: örtkryddor, senap, pepparrot, purjolök.
Kokt Kött: pepparrot.
Korv: curry, pepparrot.

Nisses fiskgryta.
4 port.

3 tomater
400 gram torsk eller annan fisk.(fiskblock)
1 fiskbuljongtärning
1 knippa dill
2 deciliter vitt vin
3 deciliter grädde
200 gram räkor
salt och peppar

Använd en traktörpanna (låg gryta el kastrull)

Skiva tomaterna och täck botten i grytan. Skär fisken i bitar.
och lägg över tomaterna.
Klipp dillen över fisken, salta o peppra.
Häll i grädde och vin.
Låt det sjuda med locket på glänt i ca: 10 minuter.
lägg i räkorna strax före serveringen.
Gott med potatis till.

Fiskgrytan går bra att tillaga i micron också.

Sockerkaka

 
Sätt på ugnen på 175 grader
Smörj o bröa en form.
 
Smält 50 gram smör/margarin 
 
Vispa 2 ägg med  2 deciliter  socker så det
blir ganska vitt o pösigt
 
Blanda i en annan bunke :
2,75 deciliter vetemjöl
2 teskedar bakpulver
eventuellt 1 matsked vaniljsocker eller
rivet apelsin / citronskal
 
Blanda äggvispet med mjölblandningen och tillsätt det
smälta margarinet och  1 deciliter mjölk
 
Vispa sparsamt efter att du tillsatt bakpulvret.
 
Häll i den smorda och bröade formen och grädda i nedre
delen av ugnen i 175 grader  i c:a 40-45 minuter.
Öppna inte ugnsluckan de första 30 minuterna.
 
Lycka till